θέρμανση & αυτονομία    Δίνουμε λύσεις… δεν προτείνουμε!   καλέστε τους ειδικούς: (+30) 210 8544 914
    6940 974404
    info@volatsakas.gr

ιδέες με ΕΝΕΡΓΕΙΑ για ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στην θέρμανση!


Αυτονομία στη θέρμανση + Οικονομία στην κατανάλωση

...αυτό σήμερα είναι εφικτό

 

 

Η ιδέα

Η βασική σκέψη για την "Αυτονομία Θέρμανσης" είναι η ανεξάρτητη θέρμανση των χώρων και η κατανομή της δαπάνης της θέρμανσης για τον κάθε χώρο ή ιδιοκτησία:

"Κανένας δεν πληρώνει για τον άλλον, αλλά μονό γι’ αυτό που ο ίδιος κατανάλωσε"

 

Το πρόβλημα

Στις περισσότερες παλιές πολυκατοικίες με κλασσικό καλοριφέρ (δισωλήνιο, χωρίς αυτονομία) ένας χρονοδιακόπτης προγραμματίζει τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα (π.χ. 3 ώρες το πρωί, 2 ώρες το μεσημέρι και 4 ώρες το βράδυ). Με τον τρόπο αυτό κάθε μέρα η θέρμανση λειτουργεί τις ίδιες ώρες (Πόσες φορές έχετε ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ με τις ώρες που έχετε θέρμανση στο διαμέρισμά σας?) και σε ώρες που το διαμέρισμα είναι κλειστό (Πόσες φορές έχετε ΠΛΗΡΩΣΕΙ κοινόχρηστα για τη θέρμανση ενώ λείπατε?) και με την ίδια ένταση ανεξάρτητα αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές ή κακές π.χ. 16°C ή 4°C (Πόσες φορές ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΤΕ με τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης?) και με μεγάλες αυξομειώσεις στην εσωτερική θερμοκρασία του χώρου, τα διαμερίσματα των χαμηλότερων ορόφων υπερθερμαίνονται με αποτέλεσμα να ανοίγουν τα παράθυρα, αντίθετα τα διαμερίσματα των υψηλότερων ορόφων δεν θερμαίνονται ικανοποιητικά (Πόσες φορές ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΤΕ ότι πληρώνετε πολλά-μα πάρα πολλά-για τη θέρμανση που έχετε τώρα?)

"Βάλτε τέλος στην αλόγιστη χρήση του πετρελαίου, ζεσταθείτε όσο ακριβώς χρειάζεστε"

 

H ανάγκη

Στις μέρες μας λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και δεδομένης της αλλαγής των συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με τα περιορισμένα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι επιτακτική η ανάγκη της αναζήτησης τεχνικών λύσεων, ώστε να έχουμε τα πλεονεκτήματα της αυτόνομης θέρμανσης: μεγαλύτερη άνεση, λιγότερα και "δικαιότερα" κοινόχρηστα θέρμανσης, χωρίς …υδραυλική μετατροπή της υφιστάμενης εγκατάστασης, χωρίς …καλωδιώσεις και σκαψίματα στο χώρο σας. 

"Αυτονομία σήμερα, για να μην πληρώνετε και για τους άλλους αύριο"

 

 

 

Η δική μας λύση

Η αυτονόμηση του κάθε διαμερίσματος σε παλιά κτίρια που χρησιμοποιούν το παραδοσιακό (δισωλήνιο) σύστημα κεντρικής θέρμανσης, το οποίο εξ’ ορισμού στερείτε αυτονομίας μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους.

 

               

 

Πλεονεκτήματα θερμιδομέτρησης έναντι ωρομέτρησης στην κατανομή των δαπανών θέρμανσης

Με το σύστημα της θερμιδομέτρησης, οι χρεώσεις των διαμερισμάτων γίνονται βάση της ενέργειας (kWh) που έχει καταναλώσει κάθε διαμέρισμα για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Ο τρόπος αυτός είναι ο πλέον ορθός και αποδοτικός. Συμβάλλει στην δίκαιη κατανομή του κόστους θέρμανσης και παρέχει ισχυρό κίνητρο στον κάθε ιδιοκτήτη για να επιτύχει οικονομικότερη θέρμανση.

Με το δεύτερο σύστημα της ωρομέτρησης, η κατανομή των δαπανών των διαμερισμάτων γίνεται με βάση τις ώρες (h) λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης για κάθε διαμέρισμα. Οι ωρομετρητές είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο στην Ελλάδα σύστημα "μέτρησης" της ατομικής κατανάλωσης θέρμανσης. Στα υπέρ του η ευρεία διάδοση και εφαρμογή του (που σημαίνει εξοικείωση του τεχνικού κόσμου) και η σχετικά απροβλημάτιστη λειτουργία του. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα - και δεν είναι λίγα. Καταγράφει ώρες και όχι θερμική ενέργεια και παρόλο που συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τους δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα συστήματα αυτονομίας σε παλιές πολυκατοικίες επιλύουν το πρόβλημα της κατανομής χρησιμοποιώντας ωρομετρητές.

 

 

 

 

Κατασκευή ιστοσελίδων Data24